KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Dílna pro nejmladší skladatele v Hradci nad Moravicí: místo, kde dětem rozumějí. english

„Nenásilná, sokratovská metoda kladení otázek byla velmi inspirativní a díky ní mohly do „hry“ vstupovat i samy děti a další účastníci.“

„Rady mladým skladatelům se nikdy nenesly v duchu „já jsem starší a vím víc“, ale byly v každém ohledu podporou, pochopením a krásným dialogem.“

„Je zřejmé, že ať už se budou další generace profilovat jakkoli, budou v ní vždy figurovat zvláštní lidé, kteří mají bytostnou potřebu tvořit, psát a vyjadřovat se hudbou.“

Hradec nad Moravicí je v červnu tradičně místem setkávání hudebníků z celého světa. Mezinárodní interpretační soutěž a festival Beethovenův Hradec letos z pochopitelných důvodů proběhnout nemohl. Z celé série akcí svázaných s tímto kulturním podnikem nakonec byla realizována pouze Dílna pro nejmladší skladatele, jejímž organizátorem je Sdružení Q. Dětí se sice na zámku v Hradci nad Moravicí sešlo poskrovnu, o to intenzivnější však byl průběh samotných skladatelských kurzů.

Je to sice hodně zvláštní a možná trochu archaické, ale některé děti ještě stále přitahují kreativita a vlastní tvorba více než mechanická a psychická závislost na technologiích. Dílna pro nejmladší skladatele se letos v Hradci nad Moravicí odehrála už po patnácté. Sice ve skromném rozsahu, dětí přijelo kvůli koronavirovým opatřením opravdu jen několik, zato ale v pěkném věkovém rozptylu od 5 do 15 let.

Dílnu zahájil ve čtvrtek 11. června koncert lektorů, na němž zazněly novinky a premiéry. Samotné kurzy byly zahájeny v pátek ve Velké dvoraně Červeného zámku. Před workshopem nad zaslanými skladbami ještě proběhl seznamovací rituál. Lektoři a děti vytvořili společně kruh a volnou zvukově-pohybovou improvizací se všichni účastníci postupně představili. Workshopy probíhaly na pódiu formou přehrání vlastní skladbičky, nad níž se následně volně debatovalo a přemýšlelo. Nenásilná, sokratovská metoda kladení otázek byla velmi inspirativní a díky ní mohly do „hry“ vstupovat i samy děti a další účastníci.

Součástí kurzů byla aktivita Slyšet jinak, kterou vedla Gabriela Všetičková z olomoucké Univerzity Palackého. Zadáním bylo vytvořit v ustavených kolektivech novou skladbičku. Děti dostaly papír, fixy a musely svou představu a koncepci zaznamenat a připravit nejen hudebně, ale i scénicky. Odpoledne pak probíhaly individuální hodiny s lektory nad skladbami zaslanými z domova. Učebny ve věži Červeného zámku disponují nejen unikátním výhledem do rovinatého Opavska, ale zejména pianinem a solidním zázemím pro pohodový průběh kurzů. Letos bylo možné konzultovat vlastní skladbičky se Sárou Medkovou, Markétou Dvořákovou, Ivo Medkem, Vítem ZouharemŠtěpánem Filípkem.

Večer se uskutečnil koncert souboru Ensemble Marijan pro improvizovanou hudbu. Sára Medková (klavír), Jana Pavlíčková (příčná flétna), Štěpán Filípek (violoncello), Vít Zouhar (počítačové technologie), Ivo Medek (perkuse) a Jan Dvořák (kontrabas) se v různých kombinacích objevili v improvizačních pásmech i skladbách, jež mají již nějak kodifikovanou grafickou a notovou podobu. Figurovala mezi nimi díla Iana Clarka, George CrumbaAntona Weberna.

Také sobota byla na hudební aktivity pestrá. Předešlý program ještě doplnila výroba netradičních hudebních nástrojů pod vedením Gabriely CoufalovéJaromíra Synka. Večer pak proběhl koncert, na němž se představily dětské týmy s projekty vytvořenými v rámci projektu Slyšet jinak. Intenzivně pokračovaly samozřejmě i individuální lekce, tak, aby vše bylo připraveno na nedělní finále s názvem Hledá se nový Beethoven. To představuje jakési vyústění a vyvrcholení všech aktivit, včetně vyhlášení vítězů soutěže Malý vynálezce a předání diplomů za účast.

Dílny pro nejmladší skladatele jsem se zúčastnil z časových důvodů vůbec poprvé. Nemám tedy srovnání, jak tyto kurzy fungují, když je účastníků například dvojnásobný počet. Ovšem v takto komorním duchu byla akce velmi osobní a nečekaně intenzivní. Sluší se především ocenit lidský, laskavý a rodinný přístup jednotlivých lektorů k dětem. Jejich postřehy a rady mladým skladatelům se nikdy nenesly v duchu „já jsem starší a vím víc“, ale byly v každém ohledu podporou, pochopením a krásným dialogem nad možnostmi a potencialitami, které konkrétní místa ve skladbičce nabízejí. Lektoři s dětmi prostě komunikovali jako rovní s rovnými. Podobný pocit sdílení a spoluúčasti jsem vnímal v celém společenství.

Také koncerty účastníků se nesly v naprosto neoficiálním, hravém i humorném tónu, v němž nebyl prostor pro trému a rigorózní scénář. Po každém vystoupení dětí následovala opět osobně adresovaná pochvala z úst Ivo Medka či dalších lektorů. Děti byly opravdu vlídně, srozumitelně a hezky motivovány k odvaze a důvěře ve vlastní schopnosti. Bylo nesmírně zajímavé sledovat, jak se během kurzů skladby měnily. Některé zejména po dynamické stránce, jiné zase třeba modifikací hudební formy. Všechny ale přirozeně, funkčně a nápaditě s ohledem na jejich vyjadřovací možnosti.

15. ročník Dílny pro nejmladší skladatele zakončil round-table, k němuž zasedli všichni přítomní: lektoři, děti i jejich rodinní příslušníci. Zhodnocení kurzů se účastnily i děti a jejich postřehy byly opravdu půvabné a mnohdy velmi inspirativní. Obecně panovala velká spokojenost a nadšení, někteří už horovali, že přijedou za rok znovu. Jeden z nejmladších účastníků prozradil, že by rád jezdil až do svých patnácti let.

A tak jsme se skladatelem Ivo Medkem, když přišel čas loučení, nemuseli příliš skepticky pochybovat o smyslu a účelu této, na dnešní časy zdánlivě poněkud spektakulární akce. Je zřejmé, že ať už se budou další generace profilovat jakkoli, budou v ní vždy figurovat zvláštní lidé, kteří mají bytostnou potřebu tvořit, psát a vyjadřovat se hudbou. Ostatně, je to přece jen jeden z nejstarších „jazyků“ lidstva, a pokud se naučíme mu rozumět, může se stát ohromnou zábavou i celoživotním posláním.

Foto: archiv autora

Milan Bátor

Milan Bátor

Hudební publicista, pedagog, kytarista

Rodák z Opavy, pochází z umělecké rodiny, bratr David je básník, teta Božena Klímová patřila k výrazným polistopadovým básnířkám. Vystudoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě a Filozofickou fakultu Ostravské univerzity, kde završil studia doktorským titulem v oboru Hudební teorie a pedagogika. Dlouhá léta působí jako hudební pedagog, na kytaru a etnické strunné nástroje hrál v kapelách Pearl Jam Revival, Nekuř toho tygra, Nisos, aj. Jako korepetitor a kytarista získal v ústředních kolech soutěží řadu diplomů za vynikající umělecký doprovod. Rád píše a přemýšlí o hudbě a interpretaci, spolupracuje s Českým rozhlasem a tištěnými časopisy a internetovými portály. Na hudbě miluje svobodu, mnohotvárnost a dar spojovat. 
 



Příspěvky od Milan Bátor



Více z této rubriky