KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Tajemná La Quinta Pars v Orlové na Svatováclavském hudebním festivalu english

„Soubor La Quinta Pars má obsazení mezinárodní, Ondřej Hanuš je zde jediným Čechem, a proto na něho padla úloha průvodce programem.“

„Velká část úkolu spočívá na hráčích, kteří vytvářejí skladbu formou improvizace. Od toho se odvíjí název souboru, ‚la quinta pars‘ znamená ozdobování notové sazby.“

„Zobcové flétny přitahovaly pozornost publika nejvíc, zejména největší, basová flétna, robustní, s mírně zastřeným sametovým zvukem.“

Renesanční soubor pěti mladých hudebníků s mezinárodním obsazením hrál v úterý 20. září v Evangelickém kostele v Orlové na historické renesanční hudební nástroje. Zobcové flétny všech ladění, violy da gamba, housle a loutna vytvářely různá uskupení a hrály hudbu, která kdysi sloužila lidem pro pobavení a pro domácí muzicírování. Na zobcové flétny hrál jediný Čech v souboru Ondřej Hanuš, který měl i poutavé průvodní slovo. Koncert měl velký ohlas a i po koncertě se těšily nástroje zájmu publika.

Svatováclavský hudební festival se zastavuje v menších obcích kraje a vyhledává prostředí krásných kostelů. V Orlové je půvabný Evangelický kostel. V lesích za městem působí pohádkově a vůbec není zapomenutý. Pěkně opravený s krásným okolím je jistě cílem rodinných procházek. Kostel má i dobrou akustiku, proto se zvuk renesančních nástrojů dobře nesl.

Soubor La Quinta Pars byl založen v roce 2017 ještě studenty konzervatoře v Lyonu. Obsazení je mezinárodní, Ondřej Hanuš, který hraje na různé druhy zobcových fléten, je zde jediným Čechem, a proto na něho padla úloha průvodce programem. Na renesanční housle hraje Francouzka Fanny Goubault, na violu da gamba s altovým laděním hraje Japonka Haruna Nakaie a s basovým laděním Lucas Alvarado z Chile. Francouz Morgan Marquié virtuózně ovládá loutnu. V loňském roce všichni absolvovali univerzitu a nyní spolu hrají profesionálně.

V průběhu koncertu se nástrojové obsazení neustále měnilo a variovalo. Posluchači se dověděli, že notový materiál, ze kterého umělci hrají, je původní a originální, obsahuje hudbu franko-vlámských mistrů z 16. století a že notový zápis obsahuje jen rámcový návod, jak skladby hrát, tudíž velká část úkolu spočívá na hráčích samotných, kteří vytvářejí skladbu formou improvizace. Od toho se odvíjí také název souboru, výraz „la quinta pars“ znamená ozdobování renesanční notové sazby. Nejprve zahájily obě violy da gamba s houslemi, pak se přidaly altová zobcová flétna a loutna. Zobcové flétny přitahovaly pozornost publika nejvíc, zejména největší, basová flétna, robustní, s mírně zastřeným sametovým zvukem. Dále zněla další flétna basová, pak altová a dvě tenorové, každá v jiném ladění a jedna nahrazovala sopránovou polohu, neboť její zvuk byl bez nepříjemné pisklavé ostrosti.

Program byl rozložen do čtyř částí, po introdukci Pavany od Jacquesa Moderne následoval blok skladeb Johannese Petreiuse, Antoine Busnoise, Jeana RichafortaPierra Phalèse. Další blok skladeb byl z melodických kusů s tanečním rytmem, hráli se zde skladatelé jako Pierre Attaignant, Cornelius Canis, Tielman Susato, Thomas Crecquillon a opět Pierre Phalèse, jehož poslední, chytlavá skladba Saltarello zazněla i jako přídavek.

Třetí část koncertu obsahovala pařížské chansony té doby, Giovanni BassanoOrlando di Lasso opěvovali Susanne un jour, následovala píseň Luise de Narváeze a jako poslední zazněly skladby Josquina des Prés. V poslední části koncertu zazněla skladba Pierra Sandrina Doulce mémoire a na závěr pár tanců Clauda Gervaise, PavanaGalliarda „LʼAdmiral“.

Publikum odměnilo soubor nejen potleskem, ale i zájmem o renesanční nástroje a flétnista Ondřej Hanuš měl ještě hodně co vysvětlovat a předvádět. Celý soubor je složen z milých mladých lidí, kteří jsou virtuózy ve svém oboru a jako soubor se stali laureáty prestižní soutěže Jeunes Talents 2021 festivalu Sinfonia en Périgord a jako první byli přijati na magisterský obor Komorní hudba na umělecké vysoké škole v Lyonu. Jejich zaujetí pro hudbu je obdivuhodné a dojímavé, což obecenstvo vycítilo a zahrnulo je přízní.

Foto: SHF / I. Korč

Karla Hofmannová

Hudební a divadelní publicistka, novinářka, kulturoložka

Pochází z Brna, kde žije a pracuje. Vystudovala pěveckou konzervatoř v Brně a kulturologii v Praze. Pracovala na různých pozicích v kultuře, jako zpěvačka, pedagožka, působila v marketingu a managementu kulturních institucí, což ji přivedlo ke kulturní politice a k žurnalistice. V současné době je v důchodu a působí jako nezávislý novinář, píše recenze především na opery a koncerty klasické hudby a realizuje rozhovory se zajímavými lidmi, kteří se profilují v oblasti kultury. Zajímá se o historii a cestování a jejím velkým koníčkem a relaxací jsou malá vnoučata.



Příspěvky od Karla Hofmannová



Více z této rubriky