KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Varhanní Vyšehrad zahájen english

„V Danse macabre mohou varhaníci ukázat svoji virtuozitu i smysl pro barevnost zvuku v celé paletě rejstříků. Roman Hauser nabízené možnosti nápaditě využil.“

„Improvizace na chorál Svatý Václave zněla, nezatížená českou tradicí osudovosti nápěvu, i v radostnějších a hravějších polohách při zpracování chorálu.“

„Koncert znamenal velmi slibný začátek ‚Varhanního Vyšehradu‘.“

Iniciativou mladého energického varhaníka vyšehradské kapituly Ondřeje Valenty začal druhý ročník letních varhanních koncertů „Varhanní Vyšehrad“ v bazilice svatých Petra a Pavla. Zahájil ho Roman Hauser z Vídně, narozený v roce 1982. Vystudoval obor varhany, improvizace, sbormistrovství, ale i elektrickou baskytaru na Universität für Musik und darstellende Kunst ve Vídni. Je hlavním varhaníkem tamního jezuitského kostela, kde má k dispozici nový nástroj od německé firmy Hartwig Späth z Freiburgu, postavený v roce 2004 zcela v duchu francouzských romantických nástrojů Cavaillé-Colla. Zároveň Hauser vyučuje od roku 2020 improvizaci na Universität für Musik. Jeho program byl sestaven převážně z děl francouzské hudby, která na cenný romantický nástroj bratří Paštiků z roku 1903 krásně zněla.

Zahájil provedením instrumentální části Contredanse z poslední opery Jeana-Philippa Rameaua Les Boréades ve velice virtuózní a efektní varhanní úpravě, která téměř zastřela půvabnou autorovu předlohu, ale jako úvodní číslo programu byla jistě působivá.

Bachova krásná meditativní chorálová předehra „Schmücke dich, o liebe Seele“ ukázala, že bachovská rozvinutá polyfonie se příliš nepojí s romantickým zvukem vyšehradského nástroje, který ke zřetelnosti vedení jednotlivých hlasů příliš nepřispívá. Nádherně kolorovaný cantus firmus v sopránu pak trochu zanikal v předivu doprovodných hlasů.

Anglický pozdně romantický skladatel Healey Willan (1880–1968) se před první světovou válkou vystěhoval do Kanady, kde působil jako varhaník a profesor na konzervatoři v Torontu. Z jeho rozsáhlého díla žijí především varhanní a duchovní skladby. Meditativní skladba Evensong (název znamená bohoslužbu po západu slunce se zpěvem žalmů) v čistých klidných liniích dovolila vídeňskému sólistovi ukázat celou plejádu jemných barev vyšehradských varhan.

Danse macabre Camilla Saint-Saënse je v originále orchestrální symfonickou básní. Autor přepisu, americký varhaník Edwin Lemare, je známý i řadou dalších varhanních transkripcí Richarda Wagnera, ve své době velmi ceněných. Varhaníci Danse macabre rádi hrají. Patrně je přitahuje odbíjení hodin na začátku a na konci i pekelný tanec ve středu díla. Mohou ukázat svoji virtuozitu i smysl pro barevnost zvuku v celé paletě rejstříků. Roman Hauser nabízené možnosti nápaditě využil.

Následující improvizace nesla podtitul Fantasie na chorál. Daným tématem byl chorál Svatý Václave, jeho barokní verze. Hauser k němu přistoupil v začátku přísně a držel se v celé improvizaci striktně tématu, ale nezatížen českou tradicí osudovosti nápěvu zaimprovizoval i lehké scherzino a zakončil jakýmsi capricciem do pianissima.

Na závěr zvolil dvě skladby Louise Vierna. Bylo patrné, že ve francouzském symfonickém stylu se cítí nejlépe. Ukolébavka ukázala znovu Hauserovo umění rejstříkování a závěrečný Carillon de Westminster při neustálém opakování osmi tónů zvonkohry a za stálé proměny harmonií ukázal sólistův bezpečný smysl pro výstavbu celku od rytmicky pevného začátku až do velmi temperamentního závěru. Koncert znamenal velmi slibný začátek „Varhanního Vyšehradu“.

Foto: Ilustrační – archivy festivalu a R. Hausera

Jan Hora

Varhaník a hudební pedagog

Vystudoval Pražskou konzervatoř, hudební fakultu AMU ve třídě Jiřího Reinbergera a vzdělání si rozšířil ještě na Franz-Liszt-Hochschule ve Výmaru. Je laureátem bachovských soutěží v Gentu (1958) a v Lipsku (1964). Koncertoval ve všech zemích Evropy, v USA a Japonsku, spolupracoval s mnoha špičkovými orchestry, podílel se mimo jiné na řadě nahrávek Janáčkovy Glagolské mše. Vyučoval v letech 1965 – 2016 na Pražské konzervatoři, v letech 1977-2014 zároveň na AMU, od 1995 jako profesor varhanní hry. V současné době působí na katedře hudební výchovy Pedagogické fakulty Univerzity v Hradci Králové. Často je zván do porot mezinárodních varhanních soutěží. Jeho repertoár zasahuje do všech stylových epoch se zvláštním zaměřením na českou varhanní tvorbu. Pro firmu Vixem nahrál varhanní skladby A. Dvořáka, J. B. Foerstera, L. Janáčka, B. Martinů, M. Kabeláče a A. Háby a staré české mistry J. Zacha, K. B. Kopřivu a J. K. Kuchaře.



Příspěvky od Jan Hora



Více z této rubriky