KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Kde je láska, tam je i Bůh english

„Na začátku padesátých let, v kontextu poválečné avantgardy, je opera Čím lidé žijí z dnešního pohledu skoro zjevením.“

„Režisér Jiří Nekvasil použil nahrávku Jiřího Bělohlávka a obdařil ji spolu s výtvarníkem Jakubem Kopeckým poetickou, čistou a hravou vizualizací.“

„Nedlouhému dílku, i v jednoduchosti myšlenkově hlubokému a opravdovému, ztvárnění mimořádně šikovně a opravdu na míru padne.“

Podobenství, pohádka, lidová koleda, pastorální moralita…? Televizní opera Bohuslava Martinů Čím lidé žijí je krásným překvapením. Dráždí i hladí prvoplánovým křesťanským poselstvím i svou krystalickou jednoduchostí. Nejde o nic méně, ale ani o nic více než o ševce, který rozjímá nad Písmem a který díky tomu během jednoho všedního dne správně pozná ve svých bližních Krista… Sobotní vysílání ČT art operu předložilo jako klenot: přístupný nabádavý příběh, obrázek ze starých časů, adventní či předvánoční vzkaz.

Česká televize v rámci vysílání k jubileu Bohuslava Martinů nabídla o víkendu i nové, respektive první tuzemské televizní zpracování jeho komorní opery Čím lidé žijí, zkomponované podle povídky Kde je láska, tam je i Bůh od Lva Nikolajeviče Tolstého. Režisér Jiří Nekvasil použil audio nahrávku Jiřího Bělohlávka z roku 2014 a obdařil ji spolu s výtvarníkem Jakubem Kopeckým poetickou, čistou a hravou vizualizací, která se ideálně pojí k průzračné struktuře partitury a k nekomplikované zápletce příběhu. Není ani realistická, ani surrealistická, drží nadsázku a stylizaci a nesklouzává přitom do pouhé artistní hry ani do odtažité formálnosti. Nedlouhému dílku, i v jednoduchosti myšlenkově hlubokému a opravdovému, toto ztvárnění mimořádně šikovně a opravdu na míru padne.

Na začátku padesátých let, v kontextu poválečné avantgardy, je opera Čím lidé žijí z dnešního pohledu skoro zjevením. Přesněji, v hudební tvorbě své doby; ale nikoli při zpětném pohledu na tvorbu Bohuslava Martinů. Má totiž líbeznost ještě nenapsané kantáty Otvírání studánek, má evangelijní prostotu dosud nezkomponované kantáty Hora tří světel i duchovní patos zatím neexistující opery Řecké pašije. Je záměrně lidová. Kdyby nešlo o Martinů, v jehož hudbě se podobně lyrické výjevy vyjímají moc pěkně, mohl by si člověk myslet, že jde snad málem o provokaci. Komorní opera tohoto charakteru a znění by mohla hypoteticky svou mimořádnou přístupností hudebně vyhovět snad dokonce československým ideologům horujícím v té době pro umění určené pro lid, kdyby ovšem nešlo o hodnoty a okolnosti s realitou budování socialismu neslučitelné, totiž o biblický námět a autora žijícího v Americe.

Bohuslav Martinů ve stejném roce 1952 napsal i druhou operu podobné poetiky a určení, Ženitbu. Podle druhého ruského klasika – Gogola. Obě uvedla o rok později newyorská televize. Příbuznost s dřívějšími rozhlasovými operami Veselohra na mstěHlas lesa je zřejmá, přinejmenším v tom, že skladatel výrazně přizpůsobil koncepci i výrazové prostředky nezvyklému žánru. Cítil, že opera v novém televizním médiu (i v rozhlase, tam dokonce bez vizuálního dojmu) vyžaduje nekomplikovanost, jednoduchost a přehlednost, a to ve struktuře, ve zvuku i v účinku. Toto poznání, odhad i přesvědčení, ho vedlo k oproštění všeho, co užil; jeho zručnost, intuice a cit (a nebojme se ani slova genialita) spočívá v tom, že se ani v nejmenším nedostal pod hranice svého standardu. Třebaže je hudba opery Čím lid žijí tak vzdálená neoimpresionistickému symfonismu velkých koncertních děl ze stejné doby.

Jiří Bělohlávek natočil dílko, v anglickém originálu What Men Live By, na koncertě České filharmonie a komorního sboru Martinů Voices v Rudolfinu v roce 2014. Nahrávka, teprve dva roky k dispozici na CD, byla a je sama o sobě nádherným počinem. O orchestr tolik nejde, není velký, spíše šlo o pochopení náboje díla: o idylické, upřímně opravdové, naléhavé, intenzivní, ale přesto věcné, nijak romantické naladění. Sóla na disku zpívají Ivan Kusnjer, Jaroslav Březina, Jan Martiník, Petr Svoboda, Lucie SilkenováEster Pavlů. Jako vypravěč účinkuje se skvělou angličtinou (a záměrně bez patosu profesionálního herce) houslista Josef Špaček a zapojen byl také chlapec, Lukáš Mareček. Televizní ztvárnění přidává postavu ševce ztvárněnou slovenským hercem Csongorem Kassaiem a rázovité figurky, které jsou hlavními protagonisty děje, vedle toho nechává zpívat sbor a komentátora, vesměs s přiznaným playbackem. Hrané postavy většinou zpěv neimitují; do poetiky zdůrazňující odstup od děje a oscilující mezi realismem a náznakem patří i převažující okamžiky znějícího zpěvu a nezpívajícího herce. Ozvláštňuje to a nijak neruší… A televize samozřejmě přidává české titulky.

Příběh důrazem na pomoc bližním předvádí, jak žít podle evangelia, ale nejde o agitku; ani na vteřinu nemizí umělecká stylizace. Opera obrazově působí kouzelně naivně a líbezně, zarámování do úvodního a závěrečného rodinného tabla, do vánoční scény s rozbalením knížky a jejím otevřením na plastickém vystřihovaném obrázku, dělá z celého třičtvrtěhodinového výjevu téměř betlém. Vysílání v adventní čas bylo načasováno ideálně.

Foto: Petra Hajská, Fb festivalu Zlatá praha

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky