KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Lahodný PhilHarmonia Octet s Peterem Schönem english

„Výjimeční hráči vytvořili soubor s nezaměnitelným zvukem a hráčským mistrovstvím. Ať hrají sólo, nebo tutti, je vždy co poslouchat.“

„Posluchači vnímali v Mozartově serenádě dokonalé souzvuky, barvy jednotlivých nástrojů, způsob hry, který dává vyznít klasicistní hebkosti a sametovosti.“

„Peter Schöne upoutal měkkým, ale sytým barytonem, uvolněně se pohybujícím v melodiích, rovným tónem bez náznaku forze.“

S novým programem se na abonentním koncertu Českého spolku pro komorní hudbu představil v pondělí 13. ledna v pražském Rudolfinu dechový soubor PhilHarmonia Octet Prague. V první polovině zahrál Serenádu c moll K 388/384a Wolfganga Amadea Mozarta, druhá – s hosty barytonistou Peterem Schönem a kontrabasistou Pavlem Nejtkem – byla věnována dílům Gustava Mahlera – osmi písním z Chlapcova kouzelného rohu v transkripci Tomáše Illeho pro dechový ansámbl a druhé větě z První symfonie v úpravě Václava Vonáška.

Takřka na den přesně po třech měsících (16. října v kostele Církve československé husitské) vystoupil v Praze soubor, který každým svým vystoupením přitahuje velkou pozornost. Tentokrát hrál ve složení Vilém VeverkaMonika Fürbach Boušková (hoboje), Karel DohnalIrvin Venyš (klarinety), Václav VonášekMartin Petrák (fagoty), Ondřej VrabecHana Šuková (lesní rohy). V druhé půli se k nim připojil kontrabasista České filharmonie Pavel Nejtek, v Mahlerových písních se představil u nás dosud neznámý barytonista, člen opery v Saarbrückenu Peter Schöne.

Důvodů, proč vyhledávat koncerty PhilHarmonia Octetu, je více – od nápadité, překvapující dramaturgie přes jedinečnou zvukovou provázanost nástrojů po osobitost a radost ze společné hry jednotlivých členů. Tyto kvality se znovu projevily na pondělním koncertě.

V první půlce zazněla Mozartova Serenáda pro dechy c moll č. 12 z roku 1787. Interpreti jí vtiskli vše, co obsahuje: slavnostní, dvorský, hravý i odpočinkový charakter. Posluchači vnímali dokonalé souzvuky, barvy jednotlivých nástrojů, způsob hry, který dává vyznít klasicistní hebkosti a sametovosti. Jedno hodnocení se opakuje ve všech recenzích koncertů PhilHarmonia Octetu a nemohu se mu vyhnout ani v této: výjimeční hráči vytvořili soubor s nezaměnitelným zvukem a hráčským mistrovstvím. Ať hrají sólo, nebo tutti, je vždy co poslouchat. Úchvatně vedené melodické linky klarinetů nebo hobojů, měkkost, a přitom dynamická neupozaděnost lesních rohů, vzájemné dialogy nástrojů, přirozené přebírání témat, klasicistní hravost a romantická rozdychtěnost hoboje.

Zvuk a souhra členů PhilHarmonia Octetu jsou rozpoznatelné na první poslech, vzájemná kolegiálnost dává vyniknout partům a barvám jednotlivých nástrojů. Soubor existuje od roku 2007, kdy ho spoluzaložili hobojista Vilém Veverka a fagotista Václav Vonášek. Zdá se, že v pěstování svých zvukových kvalit dospěl ansámbl k výšinám, a lze předpokládat, že dalšími dramaturgickými výboji a hráčským uměním je bude dále překonávat.

Druhá polovina koncertu patřila rovněž jedinému jménu – Gustavu Mahlerovi. Úpravy osmi písní z Chlapcova kouzelného rohu, přesněji z cyklu Patnácti písní, humoresek a balad, které vznikaly v letech 1892–1898, se chopil hudební skladatel Tomáš Ille, s kterým soubor spolupracuje (na podzim hrál jeho transkripci pro dechové okteto Musorgského Obrázků z výstavy). Uprostřed písní soubor provedl úpravu druhé věty z Mahlerovy První symfonie, nazvané Blumine.

Ve skladbách Gustava Mahlera podpořil Philharmonia Octet zkušený kontrabasista Pavel Nejtek, hlavním magnetem však byl barytonista Peter Schöne, specialista na písňový repertoár a lyrické barytonové operní árie, vítěz Schubertovy mezinárodní soutěže v Grazu a prestižní soutěže ARD v Mnichově. Schöne v Praze překvapil svou krásnou barvou hlasu, technikou zpěvu i hereckými etudami, kterými ozvláštňoval některé písně. Upoutal měkkým, ale sytým barytonem, uvolněně se pohybujícím v melodiích, rovným tónem bez náznaku forze. Hlas, který výborně vyhovuje zvolenému repertoáru.

To prokázal v první písni Der Schildwache Nachtlied (Noční píseň vojáka na stráži), v druhé – Wo die schönen Trompeten blasen (Kde troubí ty trubky krásné) publikum okouzlil tajemným až dramatickým uvedením, svými výškami a emocionálním prožitkem. V dynamických vrcholech se jeho hlas nádherně rozprostřel a ideálně souzněl se souborem, který rozhodně nebyl odkázán jen k doprovodné úloze, ale krásně se se zpěvákem propojoval, ohleduplně dotvářel vyznění a v místech, kde k tomu byl prostor, se sebevědomě, ale nepřehlušivě prosadil. To se projevilo v Rheinlegendchen (Rýnské legendičce), kde dostaly velký prostor k hravosti klarinety, k nimž se v podobném duchu připojily ostatní nástroje. Skvěle frázující pěvec vyprávěl příběh s hereckým nasazením a zcela si získal publikum. V Das irdische Leben (Život pozemský) Schöne ukázal, v jaké hlasové plnosti, a přitom lehce dokáže zazpívat forte.

Druhá věta Blumine (Květina) z původně pětivěté Mahlerovy První symfonie, která se dnes při provádění této symfonie neuvádí (transkripce pro dechové okteto Václav Vonášek), byla vítaným intermezzem mezi Mahlerovými písněmi. Tato věta pravděpodobně zazněla v Praze vůbec poprvé, rozhodně nikdy ji nehrála Česká filharmonie. A byl to Mahler jímavý, úprava podtrhla jedinečnou barevnost nástrojů.

V následující Lied des Verfolgten im Turm (Píseň pronásledovaného ve věži) uplatnil Peter Schöne svou schopnost vykreslit dramatickou miniaturu a v písni Es sungen drei Engel (Pěli tři andělé) opět zazářil jeho lahodný baryton, který neoslňuje silou, ale barvou a výrazem. Totéž platí i pro Das Antonius von Padua Fischpredigt (Kázání Antonína Paduánského rybám) a především závěrečné Urlicht (Prasvětlo), plné velebnosti.

Spolupráce Philharmonia Octet a Petera Schöneho vyzněla ten večer velmi šťastně, blahodárně. Bylo to rovnocenné partnerství, v němž se nikdo neprosazuje na úkor druhého, ale vzájemně se všichni podporují a baví je spolu muzicírovat.

Foto: Zdeněk Chrapek

Alena Sojková

Alena Sojková

Publicistka

Hudební publicistikou se zabývá pětadvacet let. Po studiu psychologie a bohemistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy pracovala v Ústavu pro jazyk český v oddělení historické lexikografie. Tvrdí, že základní profesionální dovednosti si osvojila právě při práci na Staročeském slovníku. Poté několik let působila v časopise Naše rodina, kde se přiučila základům novinařiny. Pedagogickou epizodu prožila na Univerzitě Jana Amose Komenského, kde učila stylistiku, sociální psychologii a psychologii komunikace. Od roku 2010 byla redaktorkou Týdeníku Rozhlas, časopisu s širokým kulturním záběrem, který na konci června 2022 zanikl. Publikuje na KlasicePlus, v Harmonii, Medicíně a umění, byla stálou spolupracovnicí Hudebních rozhledů. Specializuje se na rozhovory s muzikanty, v poslední době zejména s mladou generací. Myslí si totiž, že mladé, šikovné a zapálené hudebníky je třeba soustavně uvádět do povědomí publika. Klasická hudba je její vášní a potřebuje ji k životu. Zrovna tak jako rockovou a jazzovou muziku.



Příspěvky od Alena Sojková



Více z této rubriky