KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Open air. Svěží koktejl České filharmonie english

„Filharmonie vsadila  na žánr snadněji oslovující nejširší vrstvy publika – na filmovou hudbu.“

„Pokud dirigent Keith Lockhart do této chvíle vedl orchestr energicky a s nadšením, tak teď z něj entusiasmus sálá na celé Hradčanské náměstí.“

„Dnes večer nikomu nevadí, že český první orchestr hraje popovou píseň o čtyřech až pěti akordech.”

Hradčanské náměstí. Plno lidí, příjemná pohodová atmosféra, vstup zdarma. Konec června už tradičně patří Open air koncertu České filharmonie. Nejinak je tomu i letos. Sezonu předního českého orchestru završuje koncert pod širým nebem již posedmé.

Po minulém ročníku, kdy byly na programu klenoty české klasické hudby – Josef Suk, Bedřich Smetana – vnímáme výraznější dramaturgické omlazení a odlehčení. Je nám servírována příjemná dávka převážně filmové hudby a pár dalších jazzových lahůdek. Příjemné osvěžení, zvlášť v současných horkých dnech, doplňují přizvaní umělci: americký dirigent Boston Pops Orchestra Keith Lockhart, vítězka soutěže Pražské jaro 2017 v oboru housle Olga Šroubková a kapela spojující v sobě více stylů – Time for Three.

Celým večerem nás provází ředitel České filharmonie David Mareček. Jeho krátké vstupy mezi skladbami v průběhu večera jsou vtipné, publikum reaguje potleskem a smíchem. Filharmonie vsadila dnes na žánr snadněji oslovující nejširší vrstvy publika – na filmovou hudbu. Většina hudby pochází z pera amerického skladatele Johna Williamse, jednoho z nejúspěšnějších žijících autorů filmové hudby. Po úvodním Pochodu dobyvatelů (The Raider´s March) z filmu Indiana Jones, dobyvatelé ztracené archy, který přeplněné Hradčanské náměstí příjemně naladil, zaznívá Hedvičino téma (The Hedwig´s Theme) z filmu Harry Potter a kámen mudrců. Poté přichází na řadu John Williams v roli aranžéra – výběr z melodií muzikálu Šumař na střeše je dílem spolupráce Jerryho BockaSheldona Harnicka. Nastává kouzelný okamžik – z  orchestrální židle k čelu pódia pomalu přichází Olga Šroubková. Ujímá se sóla – a jeho brilancí získává velký obdiv publika.  

Celý večer živě vysílá Čt Art. Další vstřícný počin organizátorů! Krátké vstupy patří nejen Davidu Marečkovi, ale i charitativní organizaci Člověk v tísní s ředitelem Šimonem Pánkem. Nejpoutavější je v těchto vstupech ale okamžik, kdy se dozvídáme, že bude úplně nově udělena Cena Jiřího Bělohlávka. Vzpomínka na předního českého dirigenta přichází na řadu po doznění ústředního tématu z filmu Schindlerův seznam s houslovým sólem Olgy Šroubkové. Nejdřív zaznívá vtipná historka o cestě na adrenalinové dráze v Abu Dhabí a pak už je tu představení samotné ceny. Jejím autorem je malíř a grafik Jiří Voves: „Cena Jiřího Bělohlávka, která je letos udělována poprvé, je určena českým hudebníkům do třiceti let, kteří dosáhli ve svém oboru mimořádných úspěchů,“ říká Mareček. A  s Annou Fejérovou, manželkou zesnulého Jiřího Bělohlávka, slavnostně odevzdává ocenění  Kateřině Javůrkové, přední české hornistce, člence České filharmonie. A ta se nechává slyšet: „Při vší úctě ke všem soutěžím, které se dají v klasické hudbě vyhrát, tak získat cenu, která nese jméno osobnosti, která Vás provádí téměř deset let Vaši hudební kariéry a která je asi jednou z nejdůležitějších hudebních osobností, je pro mě asi ta největší pocta.“

Posledním úryvkem z pera Johna Williamse, který večerem zaznívá, je The Cantina Band  z filmu Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje. Česká filharmonie dnes hraje repertoár, který běžně neinterpretuje, což je pro posluchače i diváka dalším zážitkem. Ten hlavní však přichází ke konci večera, a to v podobě mladého seskupení Time for Three. Trojice absolventů prominentních hudebních škol, včetně Juilliard School of Music, se na vlastních webových stránkách charakterizuje takto: „Defying convention and boundaries, Time For Three stands at the busy intersection of Americana, modern pop, and classical music. To experience Time For Three (TF3) live is to hear the various eras, styles, and traditions of Western music fold in on themselves and emerge anew. Bonded by an uncommon blend of their instruments fused together with their voices, Charles Yang (violin, vocals), Nicolas “Nick” Kendall (violin, vocals), and Ranaan Meyer (double bass, vocals), have found a unique voice of expression to share with the world.” Vtip je v tom, že na pódium přichází i „čtvrtý“ člen, host pro dnešní večer, Matthew Scarano, hráč na bicí nástroje. Spolu s filharmonií postupně rozpoutávají večerní show a excelují vynikajícími instrumentálními výkony, včetně aktivního kontaktu s publikem. Zaznívá rytmické Blue Rondo ala Turk od Dave Brubecka, v profesionálně a nápaditě zhotovených aranžích Chrise Brubecka. Pokud dirigent Keith Lockhart do této chvíle vedl orchestr energicky a s nadšením, tak teď z něj entusiasmus sálá na celé Hradčanské náměstí. Je vidět, že hudba spojující více stylů ve spojení s brilantními instrumentálními výkony je jeho „šálek kávy“. Ve skladbě Travels in Time for Three slyšíme inspirace neoklasicismem, irským folklorem i rytmem argentinského tanga.

Na závěr dnešního koncertu kapela nabízí  ještě dva přídavky: proslulou popovou píseň Stand by me, kterou na úplném konci dozpívává dirigent Lockhart. To už publikum spoluvytváří atmosféru mírnějšího rockového koncertu. Zcela poslední skladba Song of Joy v aranžích TC Cole rozezpívává kompletně celé Hradčanské náměstí.

Pokud chtěli organizátoři dnešní akce oslovit co nejširší publikum, určitě se jim to povedlo. A i když je kvalita programu i výkonů u České filharmonie určitě prvořadá, dnes večer nikomu nevadí, že český první orchestr hraje popovou píseň o čtyřech až pěti akordech… Hudební zážitek pro všechny!

Foto: Jan Hromádko

 

Zuzana Dřízalová

Zuzana Dřízalová

Muzikoložka a hudební pedagožka

Absolventka oboru Hudební věda pražské Univerzity Karlovy v letech 2012-2017, studovala také kompozici na Pražské konzervatoři v letech 2014-2018 u Jiřího Gemrota. Vedle výuky klavíru a korepetování v Základní umělecké škole Charlotty Masarykové v Praze, se věnuje vícero oborům muzikologie: hudební publicistika (zpravodajství Pražského jara), hudební dramaturgie (Plzeňská filharmonie, festival České doteky hudby), výzkumná činnost (studie v časopisech Hudební věda a Slovenská hudba). Příležitostně také komponuje.



Příspěvky od Zuzana Dřízalová



Více z této rubriky