KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Mezinárodní smetanovská klavírní soutěž v Plzni english

Plzeňská konzervatoř na konci dubna opět pořádá Mezinárodní smetanovskou klavírní soutěž. Na třiačtyřicátém ročníku do mezinárodní poroty usednou špičkoví klavírní pedagogové a umělci včele s Ivanem Klánským. Termín přijímání přihlášek je pro tento ročník 31. ledna 2023. Po tomto datu se podle počtu přihlášených sestaví podrobný harmonogram.

Od 24. do 30. dubna se soutěžící z mezinárodního prostředí představí ve třech věkových kategoriích. Ta nejvyšší je určena klavíristům do třiceti let, kteří si ve finálovém kole zahrají s Plzeňskou filharmonií s dirigentkou Valentinou Shuklinou ve Velkém sále Měšťanské besedy v Plzni,“ uvádějí pořadatelé.

V pravidlech soutěže jsou samozřejmě skladby Bedřicha Smetany. Mezi minulými vítězi nejvyšší kategorie se objevují jména jako Igor Ardašev, Ah Ruem Ahn, Margaryta Golovko, Marek Kozák či Tomáš Vrána. Pro vítěze kategorií jsou připraveny finanční ceny 10 000 Kč, 30 000 Kč a 50 000 Kč. Držitel Ceny Bedřicha Smetany získá navíc ještě dalších 30 000 Kč.

Tradiční účast je ze sousedních evropských států. Nejčastěji z Německa, Polska, Slovenska nebo Rakouska. Na každém ročníku soutěže se pravidelně objevuje i několik soutěžících ze vzdálenějších zemí jako například z Izraele, Austrálie, Kanady, USA, Japonska, Číny nebo Koreje.

Foto: Fotovaiz.com

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky