KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Daniel Matejča vyhrál Eurovizní soutěž mladých hudebníků v Montpellier english

Mladý český houslista Daniel Matejča se včera večer stal vítězem Eurovizní soutěže mladých hudebníků ve francouzském Montpellier. Pro finále si připravil část Prvního houslového koncertu a moll Dmitrije Šostakoviče. První místo získal v konkurenci devíti finalistů z celé Evropy. Soutěžící doprovodil Montpellier Occitanie National Orchestra pod vedením Pierre Dumoussauda. O vítězi rozhodla porota složená z významných osobností, které předsedala litevská pianistka Mūza Rubackytė. Spolu s ní to byli švýcarská hobojistka Nora Cismondi, francouzský cellista Christian-Pierre La Marca, albánský houslista Tedi Papavrami a ředitel Festival Radio France Montpellier Jean-Pierre Rousseau. Eurovision Young Musicians je soutěž mladých hudebníků, talentovaných umělců vážné hudby. Koná se obvykle každé dva roky. Ročník 2020, který se měl uskutečnit v chorvatském Záhřebu, ale zrušila pandemie, takže tím předchozím byl rok 2018, kdy nás úspěšně reprezentoval kontrabasista Indi Stivín. Podrobnou reportáž o včerejším finále přichystal pro portál KlasikaPlus.cz Jiří Vejvoda.

Daniel Matejča patří k nejvýraznějším houslovým talentům posledních let. Souběžně studuje Gymnázium F. X. Šaldy a Akademii múzických umění v Praze. Jeho rodiče hrají na housle a violu. Věnuje se také hře na klavír a bicí, ale housle pro něj vždy byly nástrojem číslo jedna. Rád skládá i vlastní hudbu, ale skladatelsky ho nejvíc baví jazz. Narodil se v Liberci, na housle začal hrát ve čtyřech letech pod vedením matky Olesii Voličkové. Po roce pak nastoupil do třídy profesora Ivana Štrause, u kterého studuje dodnes.

Daniel Matejča vystoupí 13. září na letošní Dvořákově Praze spolu s dirigentem Petrem AltrichteremSymfonickým orchestrem Pražské konzervatoře. Zahraje Koncert pro housle a orchestr D dur Petra Iljiče Čajkovského. V dubnu sedmnáctiletý houslista přesvědčil festivalové publikum o svých kvalitách už při předloňském koncertu laureátů Dvořákovy rozhlasové mezinárodní soutěže pro mladé hudebníky Concertino Praga. Festival tak navazuje na koncerty Mladých filharmoniků z předchozích let a pomáhá posilovat praxi mladých hudebníků, kteří díky účinkování na významném festivalovém pódiu získávají zkušenosti v ostrém koncertním provozu.

Foto: Fb D. Matejčy

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky