KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Mezinárodní interpretační soutěž Beethovenův Hradec v červnu english

Osmapadesátý ročník Mezinárodní interpretační soutěže Beethovenův Hradec se po nucené dvouleté covidové přestávce bude v opavském Minoritském klášteře a Domě kultury města Ostravy konat ve dnech 8. až 12. června. O prestižní ocenění se utká téměř čtyřicítka mladých klavíristů z Evropy i Asie. Soutěž je určena mladým hudebníkům do dvaatřiceti let a ve čtyřletém cyklu střídá nástroje klavír, housle, viola a violoncello.

Porotě bude předsedat klavíristka Eliška Novotná z Fakulty umění Ostravské univerzity a doplní ji Arta Arnicane z Lotyšska/Švýcarska, Nataša Veljković ze Srbska/Rakouska, Magdalena Lisak z Polska a David Mareček z Česka. Slavnostní zahájení je naplánováno na středu 8. června od 18 hodin v Minoritském klášteře. Vystoupí na něm Eliška Novotná, violoncellista Jiří Hanousek a klarinetista Karel Dohnal. Ti společně zahrají skladby Beethovena, BrahmseWidora.

Tento ročník musel překonat nejednu překážku a přinesl několik změn. První změnou je nový pořadatel. Ke spolku Beethovenův Hradec se přidala Základní umělecká škola, Opava, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje s velkým lidským i prostorovým zázemím. Ředitelem soutěže se nově stal Lukáš Poledna, ředitel ZUŠ Opava, který s sebou do týmu přivedl několik zkušených kolegyň.

Nejviditelnějším rozdílem oproti minulým ročníkům je místo konání. Z důvodu rozsáhlé rekonstrukce zámku Hradec nad Moravicí, kde jsou kompletně uzavřené dříve využívané prostory takzvaného Červeného zámku, se soutěž přesunula na zahájení, první a druhé kolo (tedy od 8. do 10. června) do Minoritského kláštera, který nabízí reprezentativní sál s krásnou akustikou a dostatečným zázemím. Třetí, tedy finálové kolo se uskuteční v neděli 12. června v 15 hodin v doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava, dirigované Stanislavem Vavřínkem, v Domě kultury města Ostravy.

Příjemnou novinkou pro soutěžící bude zapůjčené klavírní křídlo Steinway třídy D, které patří mezi absolutní špičku a splňuje standardy mezinárodní soutěže. „Bohužel se nám zatím nepodařilo sehnat mecenáše, který by byl ochotný investovat pět milionů do klavíru, který by zůstal v Opavě. Stále ale hledáme, protože opavská ZUŠ by křídlu poskytla zázemí, potřebnou údržbu a především využití nejen pro své žáky, ale také soutěže, koncerty a festivaly,“ říká o svém dlouhodobém záměru Poledna.

Do soutěže se přihlásilo šestatřicet mladých klavíristů, kteří pocházejí z celé Evropy, ale jsou mezi nimi i studenti evropských univerzit z Číny či Japonska. Z České republiky se do Opavy sjede prakticky polovina soutěžících. Konkurence tedy bude veliká, zároveň půjde o jedinečnou možnost získat zkušenosti na mezinárodní úrovni.

Celá soutěž je přístupná veřejnosti. Více informací o soutěži se dozvíte na www.beethovenuvhradec.cz.

Foto: archiv soutěže, Wikipedie (Pavel Vlach CC BY-SA 4.0), Veronika Hanzlíková 

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky