KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Taťána Klánská: Mezinárodní houslová soutěž PhDr. Josefa Micky podeváté english

„Sál, naživo, potlesk… Ano, to jsou věci, které pro všechny byly před dvěma lety naprosto běžné… teď si uvědomujeme, jak moc důležité a hezké jsou.“

„Věkové rozpětí soutěžících od 6 do 16 let na jedno pódium zavedlo jak houslové benjamínky, tak poměrně vyspělé muzikanty na prahu jejich profesionální kariéry.“

 „Jako by se covidová situace těchto dětí ani nedotkla, nikoho by nenapadlo, že rok a půl nemohly veřejně hrát a soutěžit.“

Mezinárodní houslová soutěž PhDr. J. Micky pod záštitou Václava Hudečka má čerstvě za sebou už devátý ročník. Ten loňský, z jara dvakrát odložený a přesunutý na říjen, se musel nakonec stejně konat pouze na základě zaslaných videonahrávek tak jako mnoho dalších soutěží. Vloni jsem psala o svém pocitu bez soutěžní atmosféry, bez koncertu vítězů a plného sálu. Tak jsem nesmírně ráda, že letos mohli mladí houslisté přijet a svůj soutěžní výkon předvést na podiu koncertního sálu Gymnázia a Hudební školy hlavního města Prahy.

Z důvodu protipandemických opatření se nekonalo slavnostní zahájení s vystoupením loňského absolutního vítěze, do sálu měli přístup jen pedagogové a rodiče, neproběhl ani tradiční koncert vítězů. Ale porotci a rodiče si mohli soutěžní výkony vyslechnout naživo a sálem, byť nepříliš zaplněným, zněl nadšený potlesk. Ano, to jsou věci, které pro všechny byly před dvěma lety naprosto běžné… teď si uvědomujeme, jak moc důležité a hezké jsou.

 „9. ročník Mezinárodní houslové soutěže Dr. Josefa Micky byl v mnoha ohledech mimořádný. Opět se konal za přítomnosti všech na místě a s mezinárodní účastí. To bylo zvláště pozoruhodné přes všechna momentálně existující covidová omezení. Velkou radost nám udělalo i absolutní vítězství českého zástupce Milana Kostelence. Nezbývá mi než všem poděkovat a doufat, že jubilejní 10. ročník proběhne již zcela normálně“. Takto shrnul letošní ročník předseda poroty a zaštiťovatel soutěže Václav Hudeček. V porotě dále zasedli Jiří Fišer, Jiří Panocha, Pavel Zejfart, z Ohia opět přijel Milan Vítek a za onemocnělého Milana Puklického přijal pozvání Jakub Černohorský. „Bylo mi velkou ctí zasednout v porotě společně s renomovanými umělci a pedagogy v jedné osobě a podílet se na hodnocení mladých houslistů. To byla výzva, která se nedala odmítnout. Věkové rozpětí soutěžících od 6 do 16 let na jedno pódium zavedlo jak houslové benjamínky, tak poměrně vyspělé muzikanty na prahu jejich profesionální kariéry. Porota i publikum byly svědky mnoha krásných výkonů ve všech kategoriích a bylo radostí sledovat adepty nastupující houslové generace. Nakolik se jim jejich umění v budoucnu stane každodenním chlebem, je ve hvězdách – nicméně pevné věřím, že jim tato soutěž na jejich dráze byla tolik potřebným impulsem a inspirací. Diky za ni!“ Takto se o soutěži vyjádřil koncertní mistr Janáčkovy filharmonie Ostrava Jakub Černohorský.

Na 9. ročník soutěže se přihlásilo 47 houslistů z České republiky i ze zahraničí, což je v podstatě standardní počet, který se již po několik let opakuje. Byli jsme velmi rádi, že se mohli dostavit i zahraniční kandidáti, i když kvůli stále probíhající covidové situaci chyběli soutěžící například z Turecka, z Ukrajiny a z asijských zemí.  Ale i přesto jsme mohli přivítat soutěžící z Francie, Německa, Polska, Velké Británie, Estonska a Rakouska.

V minulých ročnících se ceny dělily v mladších kategoriích a absolutní vítěz vycházel až na výjimky z kategorie nejstarší. Zajímavé bylo, že letos byla v prvních čtyřech kategoriích udělena vždy jen jedna první cena a v kategorii nejvyšší tři ceny první. Porota se shodla na tom, že opravdu všechny výkony byly na úrovni, nebyl tam žádný, který by na mezinárodní soutěž nepatřil. Jako by se covidová situace těchto dětí ani nedotkla, nikoho by nenapadlo, že rok a půl nemohly veřejně hrát a soutěžit. Ani jeden soutěžící letos neodjel pouze s diplomem za účast, ti, kteří nedosáhli na ceny, dostali zaslouženě čestná uznání.

V nejmladší kategorii dětí do osmi let vyhrála první cenu teprve šestiletá Pařížanka Katinka Tidmarsh. Tato drobounká Francouzka nadšeně vběhla na pódium ještě než jsem ji stačila ohlásit, a s nesmírnou chutí, muzikalitou a čistotou předvedla Koncert G dur F. SaitzeBöhmův Galop. V druhé kategorii do deseti let zazářila Polka Miranda Konstancja Szczepanska, která zaujala krásným tónem a díky interpretaci druhé a třetí věty z Koncertu č. 9 a moll  Ch. Bériota získala první cenu a ještě ocenění za nejlepší provedení Etudy J. Micky. První cena ve třetí kategorii do 12 let putuje také do Polska. Natalia Dragan z polské Legnice předvedla strhujícím způsobem Wieniawského Variace na originální téma. Čtvrtou kategorii ovládl čtrnáctiletý Milan Kostelenec a jeho suverénní a virtuosní provedení první věty z Koncertu D dur N. Paganiniho mu přineslo nejen cenu první, ale i titul absolutního vítěze.

V páté kategorii nejvíce zaujal Arnau Petřivalský z Brna, Matylda Stasiak z Krakova a Kateřina Švecová z Prahy. Těmto třem vynikajícím houslistům porota udělila první ceny. Ale i ti, kteří nedosáhli zrovna na nejvyšší ocenění, předvedli krásné výkony a potěšili porotu i své pedagogy a rodiče.

Na všechny výsledky je možno se podívat ZDE.

Příští, jubilejní desátý ročník je naplánován na 21. až 23. říjen 2022. Myslím, že ani nemusím psát, co si přejeme. Plné sály, koncerty a snad už konečně návrat do úplně normálního života….

Taťána Klánská

Foto: archiv soutěže

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky