KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Češka druhá na Mezinárodní soutěži L. Janáčka V Brně english

Mladá hornistka Hana Sapáková, od roku 2020 hráčka České filharmonie, získala druhou cenu na Mezinárodní soutěži Leoše Janáčka v Brně. Pořádá ji Hudební fakulta JAMU a její 27. ročník se konal v oborech tuba a lesní roh. V prvně jmenovaném získal první cenu a cenu partnera soutěže Buffet Crampon maďarský tubista Richárd Bence Masa, druhou Karl-Wilhelm Hultsch z Německa a třetí Španěl Miguel Osca. Z hornistů vyhrál a cenu partnera soutěže obdržel Paweł Cal z Polska, který zároveň získal i Cenu festivalu Za poklady Broumovska, druhá skončila naše Hana Sapáková, o třetí příčku se dělí Éva Lilla Fröschl z Maďarska a Sytske Pas z Norska. Čestná uznání převzali  Achille Fait z Itálie a Maďar Máté Harangozó. Porota také udělila zvláštní cenu za vynikající klavírní doprovod, a to proděkance JAMU Janě Goliášové, Evě Mackové a Coře Brückner-Irsen.

Do Brna zamířili hudebníci mladší 35 let, letos opět z celého světa. Celkem se přihlásilo 38 hráčů na tubu a 59 hráčů na lesní roh. Laureáti získali tradiční výherní částky sto tisíc korun pro 1. cenu, sedmdesát tisíc korun pro 2. cenu a čtyřicet tisíc korun pro 3. cenu. Pro vítěze v každém oboru byla také připravena zvláštní cena partnera. Porotám předsedali Øystein Baadsvik, významný norský tubista, a hornista Jindřich Petráš, někdejší děkan HF JAMU.

Soutěž se letos po roce vrátila do normálních kolejí, loňský ročník, ve kterém měli soutěžit houslisté a smyčcová kvarteta, totiž pandemie covidu úplně zhatila. „Letos ale porotci i soutěžící mohli přijet ze všech kontinentů, tedy z Jižní Ameriky, USA, Asie a z celé Evropy,“ vypočítává prezidentka soutěže a děkanka JAMU Barbara Maria Willi.

Porota – obor tuba:

Øystein Baadsvik (Norsko) – předseda

Roland Szentpáli (Maďarsko)

Alessandro Fossi (Itálie)

Dirk Hirthe (Německo)

Nikolaj Kanišák (Slovensko)

Karel Malimánek (Česká republika)

Pavel Trnka (Česká republika)

Porota – obor lesní roh:

Jindřich Petráš (Česká republika) – předseda

David W. Johnson (USA, Švýcarsko)

Szabolcz Zempléni (Maďarsko)

Tadeusz Tomaszewski (Polsko)

Jörg Brückner (Německo)

Zuzana Rzounková (Česká republika)

Jindřich Petráš (Česká republika)

Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně je určena mladým interpretům do 35 let. V pětiletých cyklech se pravidelně střídají obory smyčcové kvarteto a housle, klavír a varhany, violoncello a kontrabas, flétna a klarinet a lesní roh a tuba. V příštím roce tak přijdou na řadu obory klavír a varhany.

Foto: Vojtěch Kába

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky