KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Nora Lubbadová nejlepší Češkou na soutěži o Cenu Gustava Mahlera english

Klavírní soutěž o Cenu Gustava Mahlera překvapivě vyhrál šestnáctiletý Takuma Onodera z Japonska. Porotce uchvátil provedením skladby Islamey ruského skladatele Mily Balakireva, jedné z nejtěžších skladeb klavírní literatury vůbec, a vytřel zrak starším a zkušenějším soutěžícím. Z našich uspěly Nora Lubbadová, kterou připravil Lukáš Klánský a se kterou jsme nedávno vedli rozhovor, a Ester Zoubková. Pořádající Institut Gustava Mahlera Praha tentokrát zvolil on-line formu soutěže. Celkem se přihlásilo 163 mladých klavíristů ze čytřiceti zemí a všech pěti kontinentů. V porotě, které předsedal Libor Nováček, usedli ještě Jiří Jakeš, Renáta Lichnovská, Petra Milarová a Petr Nouzovský.

Soutěž byla určená pro mladé klavíristy ve věku od pěti do třiceti let. Porotě poslali k posouzení asi třicet hodin záznamu. Soutěžilo se o Cenu Gustava Mahlera spojenou s finanční prémií 30.000 Kč. Další pak získali ještě ceny v podobě koncertů, věnovala je spolupořádající Filharmonie G. Mahlera JihlavaAsociace hudebních umělců a vědců. Na nejlepšího českého účastníka, kterým se stala čerstvě dvanáctiletá Nora Lubbadová ze třídy Lukáše Klánského, navíc čekala klavírní stolička zn. Hidrau od partnera Steinway Piano Gallery Plzeň – Drnek Piana. Řada soutěžících získala ceny za interpretaci konkrétních skladeb. “Vyslechli jsme mnoho hodin nahrávek a bylo nám potěšením poslechnout tolik mladých a nadějných klavíristů, u kterých jsme mohli obdivovat talent a schopnosti, kterými všichni soutěžící disponují. Je nám trochu líto, že můžeme udělit pouze omezený počet cen, nicméně jsme se rozhodli vyhlásit i několik speciálních cen, a to zejména těm, jejichž provedení konkrétního repertoáru vyčnívalo nad ostatními,“ shrnul své dojmy ze soutěže předseda poroty Libor Nováček. Také velmi pogratuloval a poděkoval učitelům, kteří soutěžící na soutěž tak pečlivě připravili navzdory obtížné situaci, kterou způsobila pandemie Covid19.

Přehled oceněných:
Cena Gustava Mahlera, titul absolutního vítěze (finanční cena 30.000 Kč) – Takuma Onodera, Japonsko
Cena pro nejlepšího českého nebo slovenského soutěžícího (cena klavírní stolička) – Nora Lubbadová
Cena ředitele Institut Gustava Mahlera Praha (diplom) – Ester Zoubková
Cena Filharmonie G. Mahlera Jihlava (cena koncert) – Anfisa Bobylova, Rusko/Rakousko
Cena šéfdirigenta Filharmonie G. Mahlera Jihlava (diplom) – Bong Jung Woo, Jižní Korea
Cena AHUV (cena koncert) – Ryan Wang, Kanada

Kompletní výsledky jsou k dispozci na https://www.mahler.institute/klavirni-soutez-2021/

————-

Rozhovor s nejlepší českou účastnicí Norou Lubbadovou si můžete připomenout jak v písemné formě, tak v našem AudiuPus

Foto: Fb soutěže

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky