KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

V Karlových Varech soutěžila stovka pěvců, ve finále byli tři Češi english

„Českými želízky v hlavní kategorii byla tři jména – Bella Adamová, Eva Kývalová a Jan Hájek.“

„Velmi dobrou češtinou v árii Rusalky upoutala sopranistka Merit Nath-Göbl z Německa.“

„Vedle hlavních cen se udělují i ceny zvláštní, v nichž spočívá velký díl výjimečnosti karlovarské soutěže.“

Stovka přihlášených, z nichž se ve čtvrtečním finále utkalo v hlavní kategorii Opera dvanáct účastníků a v kategorii Junior dalších sedm, to je bilance předposledního dne Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka. V Karlových Varech se 54. ročník uzavře v pátek večer koncertem laureátů. Letošní počet přihlášek mladých zpěváků z 28 zemí byl v historii po loňském rekordu opět jedním z největších.

Českými želízky v hlavní operní kategorii soutěže, otevřené pěvcům do 35 let, byla tři jména – Bella Adamová, Eva Kývalová a Jan Hájek. Dalšími finalisty se stali zpěváci ze Slovenska, Ruska, Polska, Jižní Koreje a Ukrajiny.

Bella Adamová, studující v Kolíně nad Rýnem a sbírající i další zkušenosti především v Německu, zpívala ve finále za doprovodu Karlovarského symfonického orchestru a dirigenta Jiřího Štrunce známou árii Dalily ze Saint-Saënsovy opery Samson a Dalila; kultivovaně, rovnějším tónem, nepříliš smyslně, s menším výrazovým ponorem, ale spolehlivě.  

Sopranistka Eva Kývalová, někdejší absolventka kroměřížské Konzervatoře P. J. Vejvanovského a pak i AMU v Praze, s praxí v Národním divadle i na dalších tuzemských scénách, přednesla pěkným způsobem, soustředěně a vokálně propracovaně, árii z Donizettiho Lucie z Lammermooru.  

Jan Hájek ve finále upoutal v árii Prince z Dvořákovy Rusalky nepřepínaným, ale přesto pevným hlasem, nakročeným už s jistotou nad lyrický obor. Víc mu vycházejí vyšší polohy; v těch nižších a také v nižší dynamice je paradoxně méně jistý.     

Pěveckou jistotu a v některých případech evidentně také pódiové zažití role prokázali ve finále mimo jiné slovenská sopranistka Zuzana Spót Ballánová, ruská mezzosopranistka Anna Nedorezova, polský basista Maciej Boberek, slovenská sopranistka Adriana Banásová i ruská dramatická sopranistka Varvara Fedotova. Korejský tenorista Ray Lee se odvážně pustil do proslulé árie „Nessun dorma“ z Pucciniho Turandot  

Ve finále kategorie Junior na sebe upozornila v árii Santuzzy z Mascagniho Sedláka kavalíra Ukrajinka Daria Kolisan a velmi dobrou češtinou v árii Rusalky sopranistka Merit Nath-Göbl z Německa. Značný potenciál je určitě i u české sopranistky Elišky Tomeňukové.

Soutěž byla letos vypsána jako každý rok ve čtyřech oborech – Operní naděje, určené pro muže a ženy od 16 do 20 let, Opera, pro muže a ženy do 35 let, dále Junior, otevřené pro muže a pro ženy do 25 let, a pak i v oboru Píseň pro pěvce do 35 let. V prvním kole hlavní operní kategorie se sešlo 37 soutěžících, v kategorii Junior 25 soutěžících, v Operní naději 34. V interpretaci písní soutěžilo 23 účastníků.

Dvořákova pěvecká soutěž bývala zpočátku určena studentům uměleckých škol, ale během let se stala uznávanou soutěží mezinárodní. V uplynulých desetiletích pomohla nastartovat kariéru řadě dnes velmi známých umělců. Mezi vítězi byli mimo jiné Gabriela Beňačková, Edita Gruberová, Magdaléna Hajóssyová, Eva Urbanová, Roman Janál, Pavol Bršlík, Marina Vyskvorkina, Marina Domašenko, Jana Sýkorová, Kateřina Kněžíková, Lívia Vénosová, Adam Plachetka, Richard Samek, Barbora Perná a další.

Vedle hlavních cen se udělují i ceny zvláštní, v nichž spočívá velký díl výjimečnosti karlovarské soutěže. Interpretačními cenami ji totiž podporují všechny operní scény z České republiky spolu se Slovenským národním divadlem, dále Společnost Antonína Dvořáka, Český rozhlas, festival Pražské jaro a další partneři.

Foto: Petr Veber

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky