KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

V Brně dnes začínají 10. Mozartovy děti english

V kostele, v Besedním době, na náměstí, v Bobycentru. Tam všude se letos představí Mozartovy děti – festival, který dává prostor mladým talentům. Desátým rokem ho pořádá Filharmonie Brno ve spolupráci s brněnskou ZUŠ Smetanova. Letošní jubilejní přivítá jako hosta Richarda Nováka a dětem umožní zahrát si pod taktovkou Dennise Russella Daviese. Kromě tří velkých koncertů nabídne také workshopy a akce pro školáky.

Festival dnes otevře Májový koncert, na kterém zazní dvě díla Antonína Dvořáka: Biblické písněMše D dur zvaná Lužanská. „Biblické písně přednese legenda – brněnský basista Richard Novák. V jeho podání se bude jistě jednat o nezapomenutelný zážitek umocněný tím, že se koncert uskuteční v bazilice na Starém Brně,“ informovala ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Jako sólisté v Lužanské mši vystoupí sopranistka Markéta Böhmová, altistka Jarmila Balážová, tenorista Matúš Šimko a basista Jan Šťáva. Sborového patru se ujme Sbor „mladých Mozartů“ Jihomoravského kraje složený z talentovaných žáků uměleckých škol. Koncert bude řídit Robert Kružík a nese podtitul Nejcennější dar. Koná se totiž ve spolupráci s Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno a je věnován dárcům orgánů a jejich rodinám.

Přesně o týden později, 6. června festival pokračuje Koncertem dětských sólistů s Filharmonií Brno pod vedením Jiřího Habarta. Za doprovodu orchestru se posluchačům představí nejtalentovanější žáci z celé jižní Moravy. Například mladé klavíristky, cimbalistky nebo Trombonové kvarteto. „Pro děti to bývá životní zážitek, protože si zahrají s profesionálním tělesem za zády, navíc přímo v Besedním domě,“ zdůraznil ředitel ZUŠ Smetanova Petr Karas.

Festival vyvrcholí Slavnostním koncertem Mozartových dětí, který je v plánu v neděli 16. června od 17.00 v brněnském Bobycentru. Filharmoniky při něm tradičně doplní žáci z uměleckých škol, přičemž každý z nich má v orchestru svého mentora. „Na ten letošní se žáci velmi těší, zahrají si totiž pod taktovkou šéfdirigenta Dennise Russella Daviese,“ doplnil Petr Karas a dodal: „Vrcholem večera se stane Haydnův Klavírní koncert D dur, který přednese teprve dvanáctiletý Jan Schulmeister, vítěz klavírní soutěže Amadeus 2017.“ Na programu je kromě Mozarta, Rossiniho a zmmíněného Haydna také Modest Petrovič Musorgskij a jeho Obrázky z výstavy.

Kromě koncertů akce nabízí i workshopy pro děti z mateřských a základních škol nebo speciální koncerty přímo pro ně. A jak závěrem zdůraznila Marie Kučerová: „Klíčová je přitom odlehčená, zábavná forma. Našim cílem je děti ke klasické hudbě přilákat, ukázat jim, že to není žádné škrobené prostředí, jak se bohužel někteří domnívají“.

Foto: Filharmonie Brno

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky