KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Matyáš Novák finalistou klavírní soutěže v Santanderu english

„Někdy člověk zvítězí a cítí se jako poražený, jindy zůstanou vavříny na dosah, ale připadá si jako vítěz.“

„Na všechna čtyři kola soutěže jsem se pečlivě připravoval a jsem nadšený, že ani jedna nota nepřišla nazmar.“

„Všechna vystoupení živě přenášela španělská televize a provázel velký zájem médií.“

Prestižní mezinárodní soutěž Concurso de Piano de Santander Paloma O´Shea vyhrál Jaeden Izik-Dzurko z Kanady, ale v šestici finalistů byl také český klavírista Matyáš Novák, student Hudební a taneční fakulty AMU ve třídě Ivana Klánského. Do jubilejního dvacátého ročníku soutěže se přihlásily tři stovky klavíristů.

Finalisté se na začátku srpna představili na koncertech společně se Španělským rozhlasovým a televizním symfonickým orchestrem pod taktovkou Pabla Gonzáleze. Matyáš během finálového večera provedl 1. klavírní koncert Johanessa Brahmse. Všechna vystoupení živě přenášela španělská televize a provázel velký zájem médií.

Vrátil jsem vyřízený, ale nesmírně šťastný. Na všechna čtyři kola soutěže jsem se pečlivě připravoval a jsem nadšený, že ani jedna nota nepřišla nazmar,“ nechal se na sociálních sítích slyšet Matyáš Novák. Ve středu 3. srpna hrál v zaplněném sále Festivalového paláce – ve stejném sále, ve kterém zanedlouho hostuje Česká filharmonie. „Byl to těžko popsatelný zážitek,“ přiznal mladý pianista, podle něhož „…někdy člověk zvítězí a cítí se jako poražený, jindy zůstanou vavříny na dosah, ale připadá si jako vítěz…“.

Z 303 přihlášených klavíristů bylo pozváno 129 do výběrových předkol v Paříži, Madridu a New Yorku. Pro ta si účastníci připravili čtyřicetiminutový recitál. Odborná porota na základě vyslechnutých výkonů vybrala dvacet klavíristů do hlavní soutěže. První kolo se konalo na konci července a mladí umělci se na něm představili recitálem v délce padesáti minut. Do druhého kola, které zahrnovalo hodinový recitál a komorní hru spolu se souborem Cuarteto Casals, postoupilo dvanáct účastníků. Z nich do finálového klání šest nejlepších.

Už pouhý postup mezi elitní dvacítku byl výrazným úspěchem. To, že se Novák probojoval do finále, je skvělý výsledek. Soutěž v Santanderu na severu Španělska, která je odbornou veřejností řazena mezi nejprestižnější podniky svého druhu, byla založena v roce 1972. Ivan Klánský získal na této soutěži v roce 1976 druhou cenu.

Foto: Fb stránky soutěže a M. Nováka

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky