KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Vítězi Dvořákovy pěvecké soutěže jsou Hongyu Chen a Diana Orlanova english

„Nejúspěšnějšími Čechy jsou Dominika Škrabalová, David Malát, Magdaléna Heboussová, Daniel Kfelíř, Karolína Levková, Magdalena Rovenská, Pavla Hubáčková a Patrik Hradecký.“

„Operní scény České a Slovenské republiky udělují na soutěži své ceny definované jako hostování nebo nastudování operní role v následujících dvou sezónách.“

„Předsedou poroty byl letos už posedmnácté slovenský tenorista Peter Dvorský.“

Absolutním vítězem Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka se stal v Karlových Varech čínský barytonista Hongyu Chen, nositel první ceny v operním oboru. Mezi ženami je nejlepší v kategorii opera ruská sopranistka Diana Orlanova. Spolu s dalšími oceněnými vystoupí dnes večer v Městském divadle za doprovodu Karlovarského symfonického orchestru a Jiřího Štrunce na koncertě laureátů. Do letošního 55. ročníku soutěže přišla stovka přihlášek.

Nositeli laureátských titulů jsou v kategorii opera dále Češka Dominika Škrabalová a Američanka Sara Casey a Slovenka Tamara Morozová a mezi muži Ukrajinec Vitalii Lashko a Čech David Malát, kteří obsadili druhá a třetí místa.

V kategorii Junior byly třemi nejlepšími Ekaterina Krovateva z Ruska, Veronika Mostova z Ukrajiny a Magdaléna Heboussová z České republiky. Mezi mladými muži první místo obsadil Čech Daniel Kfelíř a třetí cenu získal Polák Michal Jopek.

Tři první ceny patří v písňové kategorii Jasperu Lampemu z Německa, Hongyu Chenovi z Číny a Karolíně Levkové z České republiky.

Operními nadějemi jsou Češky Magdalena RovenskáPavla Hubáčková, Ruska Daria Konopleva, Číňan Ruicheng Yin, Němec Hannes Nedele a Čech Patrik Hradecký.

Operní scény České a Slovenské republiky udělují na soutěži své ceny definované jako hostování nebo nastudování operní role v následujících dvou sezónách. Letos tato ocenění získali Tamara Morozová od Národního divadla v Praze, Daniel Kfelíř od Národního divadla BrnoDivadla J. K. Tyla v Plzni, Vitalii Lashko od Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě a Ekaterina Krovateva od Slovenského národního divadla v Bratislavě. Cenu Českého rozhlasu VltavaSymfonického orchestru Českého rozhlasu si odváží Vitalii Lashko.

Dominika Škrabalová jako nejlépe umístěná česká účastnice třetího kola soutěže získala Cenu Jarmily Novotné, jejíž součástí je vystoupení v rámci Festivalu Jarmily Novotné v Litni. Daniel Kfelíř jako nejlepší český soutěžící v kategorii Junior obdržel Cenu ředitele Pražské konzervatoře. Jasper Lampe si odváží Cenu Společnosti Antonína Dvořáka Praha a Dominika Škrabalová Cenu Antonína Dvořáka, Cenu Gustava Mahlera a Cenu Karlovarského symfonického orchestru. Divácká porota udělila po čtvrtečním finále svou cenu v kategorii Junior Ekaterině Krovatevové a v kategorii Opera Tamaře Morozovové.

Předsedou poroty měl být letos už posedmnácté slovenský tenorista Peter Dvorský, nakonec však porotcům předsedal ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil. Karlovarská pěvecká soutěž se poprvé konala v roce 1966. Klíčovou postavou mezi jejími organizátory je Alois Ježek. Stál u jejího zrodu, později byl po dvě desetiletí politicky nežádoucí osobou, ale po roce 1989 se vrátil a od té doby určuje podobu každoroční akce jako ředitel Mezinárodního pěveckého centra Antonína Dvořáka a ředitel soutěže. Rozhovor s ním poslouchejte v rubrice AudioPlus ZDE. Na začátku 90. let z původně studentského klání československých škol učinil mezinárodní soutěž otevřenou účastníkům do 35 let. Později přibyly další kategorie – Junior, PíseňOperní naděje.

Foto: Ilustrační – Fb soutěže, Gerd Kainz, Fb JfO, Fb Daniela Kfelira, Fb Ekateriny Krovatevy

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky