KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Lípa Cantantes posedmé ocenila pěvecké mládí english

Nový objev – Vojtěch Kosnar z Turnova s přehledem vyhrál sedmý ročník pěvecké soutěže Lípa Cantantes. Pořádá ji Mezinárodní hudební festival Lípa Musica ve spolupráci se Základní uměleckou školou Česká Lípa. Celodenní soutěžní klání se konalo v pátek 28. února v pěti kategoriích. Síly změřily tři desítky malých a mladých zpěváků ze základních uměleckých škol v Libereckém a Ústeckém kraji. Porota v čele prof. Annou Hlavenkovou nakonec ocenila celkem jedenáct zpěváků a jednu pěveckou dvojici.

V kategorii nejmladších zpěváků do devíti let porotu už potřetí za sebou přesvědčila Amálie Novotná z České Lípy, která odstartovala koncertní tečku soutěže roztomilou písní Přemysla Kočího Kůže. Druhé místo putovalo do Železného Brodu Evě Hujerové, na třetím místě se umístila Adéla Šmejcová z Lomnice nad Popelkou. V kategorii do dvanácti let porota letos první místo neudělila, na druhém skončila Kristýna Drábová z České Lípy, která si pro své vystoupení vybrala píseň z odkazu Leoše Janáčka, a třetí cenu si odnesla Viola Guidová z Duchcova. Ve třetí kategorii do patnácti let zazářil objev letošního ročníku, Vojtěch Kosnar z Turnova, který si vybral písně Dvořáka a Martinů. Druhé místo obsadila Barbora Hrdinová z Lomnice nad Popelkou, která si připravila Pstruha od Franze Schuberta, a na třetím místě také z Lomnice nad Popelkou Adam Bratršovský, který netradičně sáhl do dílny Jiřího Šlitra a zvolil píseň Dobře placená procházka. V kategorii do osmnácti let zvítězila Marie Kirschnerová z Litoměřic se Scarlatiho písní Se Florinda a Klusákovou úpravou lidové písně Sedí sokol na javori. Druhá cena putovala do Turnova k Sáře Franzové a na třetí pozici se umístila zástupkyně liberecké ZUŠ Lenka Holá.

V komorní kategorii se letos přihlásilo pouze jedno duo, které soutěžilo i v loňském roce, a to českolipské dívky Amálie NovotnáLýdie Kreisingerová, které obsadily druhé místo.

Ceny v dílčích kategoriích i letos doplnily pouze dvě zvláštní ceny. Cenu ZUŠ udílenou za mimořádnou interpretaci české lidové písně si letos odnesla vítězka kategorie do osmnácti let Marie Kirschnerová z Litoměřic. Cenu starostky města Česká Lípa pro absolutní vítěze si odnesl vítěz kategorie do patnácti let Vojtěch Kosnar z Turnova, který porotu přesvědčil intonačně jistým a sebevědomým výkonem. ZUŠ Česká Lípa navíc posuzovala i klavíristy s ohledem na jejich náročnou doprovázečskou práci, zvláštní cenu si tentokrát odnesla Alexandra Pallasová ze ZUŠ Litoměřice.

Porota v čele prof. Annou Hlavenkovou letos doznala malé změny na poslední chvíli. prof. Magdalenu Hajóssyovou, vedoucí pěveckého oddělení pražské HAMU, odvolaly jiné povinnosti do zahraničí. Jejího místa se proto ujala profesorka zpěvu na Konzervatoři v Teplicích Anna Hlavenková. V porotě dále usedli ředitel festivalu a tenorista Martin Prokeš, basbarytonista Severočeského divadla v Ústí nad Labem Radek Krejčí, Jaroslav Kovacs ze ZUŠ Česká Lípa a za domovské Město Česká Lípa radní pro kulturu a cestovní ruch Michal Prokop.

Smyslem Lípy Cantantes je podporovat zájem začínajících mladých zpěváků o klasický zpěv, vytvářet příležitosti pro talentované žáky, aby si porovnali schopnosti a získali první koncertní zkušenosti v širším regionálním měřítku.

Soutěž je zároveň tradičním jarním předznamenáním dalšího ročníku festivalu Lípa Musica, která se letos uskuteční po devatenácté. Program pořadatelé odhalí 17. dubna v kině Crystal v České Lípě, akce bude přístupná veřejnosti.

Foto: Lípa Musica

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky