KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Concertino Praga poprvé s Akademií klasické hudby english

Český rozhlas vyhlásil letos mezinárodní soutěž pro mladé hudebníky Concertino Praga poprvé společně s Akademií klasické hudby. Z šestnácti zemí se do 54. ročníku rozhlasové soutěže přihlásilo 54 účastníků ze tří kontinentů – z Evropy, Asie a Severní Ameriky.

Soutěžní nahrávky budou nyní ve dvou kolech jako anonymní hodnoceny mezinárodní porotou. Finálové kolo bude mít pak podobu veřejného koncertu, který se uskuteční v Rudolfinu 12. září v rámci festivalu Dvořákova Praha. Čtyři finalisté tam předstoupí před porotu, jejímiž členy budou mimo jiné houslista Maxim Vengerov, dirigent Jakub Hrůša a pianista Lukáš Vondráček.

Concertino Praga 2020 v důsledku nové spolupráce Českého rozhlasu s Akademií klasické hudby poprvé nese podtitul Dvořákova rozhlasová mezinárodní soutěž pro mladé hudebníky. Víceoborová soutěž, která má za cíl vyhledávat a následně podporovat mimořádné talenty do patnácti, respektive do šestnácti let, kombinuje původní dlouholetou vizi založenou na posuzování zaslaných nahrávek s veřejným soutěžním finálovým koncertem. Změna formátu soutěže a její začlenění do programu festivalu se podle pořadatelů projevilo významně zvýšeným zájmem mladých hudebníků o pražské klání.

Zastoupeno bude celkem 12 nástrojů, a to akordeon, fagot, flétna, hoboj, housle, klarinet, klavír, lesní roh, saxofon, trombón, trubka a violoncello. V každém kole bude soutěžící hodnotit mezinárodní porota složená z předních instrumentálních sólistů, dirigentů, hudebních pedagogů a zástupců EBU – Evropské vysílací unie. Porota prvního kola se sejde od 17. do 19. února. Bez ohledu na nástroj postoupí do druhého kola 25 nejlepších nahrávek. Ty pak bude ve druhém kolem posuzovat jiná porota, a to od 22. do 23. dubna.

Finalisty doprovodí v září Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Jiřího Rožně. Jejich výkon budou hodnotit rakouský flétnista Walter Auer, harfistka Jana Boušková, litevsko-německý violoncellista David Geringas, americký houslista Augustin Hadelich, dirigent Jakub Hrůša, francouzský hobojista a dirigent Francois Leleux, ředitel České filharmonie a klavírista David Mareček, dirigent Tomáš Netopil, rakouský klarinetista Daniel Ottensammer, izraelský houslista Maxim Vengerov, klavírista Lukáš Vondráček a Thibaut Maillard jako zástupce EBU.

Výherci obdrží studijní stipendia, vítěz získá možnost vytvořit profesionální rozhlasovou nahrávku v Českém rozhlase. Všichni finalisté vystoupí s dalšími vybranými účastníky také na tradičním Jihočeském festivalu Concertino Praga.

———-

Rozhovor s intendantem Akademie klasické hudby Janem Simonem čtěte ZDE.

Foto: ilustrační / archiv KlasikyPlus a Concertino Praga, EBU

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky