KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Michaela Špačková další semifinalistkou prestižní soutěže ARD english

Prestižní Mezinárodní soutěž ARD v Mnichově letos přináší úspěch mladým českým talentům. Po klarinetistce Anně Paulové (psali jsme zde) máme další semifinalistku. Šest-a-dvacetiletá fagotistka Michaela Špačková se probojovala až mezi šest nejlepších účastníků. V doprovodu Münchner Kammerorchesteru v Prinzregententheater hrála Mozartův koncert B Dur a poté novou skladbu napsanou pro tento ročník od Milici Djordjević – Nailing Clouds. Navíc získala i speciální cenu – Podium für junge Solisten.

Do prvního kola bylo vybráno padesát pět kandidátů z asi sto osmdesáti nahrávek. Vedle Michaely postoupila i Slovenka Denisa Beňovská, která studovala i v ČR. Obě spolu shodou okolností také působí v Duu Esperanza (psali jsme o jejich vystoupení v rámci festivalu Svátky hudby) a v souboru Fagotika (kde hrají ještě Markétka Davidová, Kateřina Kmínková a příležitostně Tereza Matoušková). Denisa se ale v soutěži už dál nedostala.

Do druhého kola postoupilo sedmnáct fagotistů, do už zmiňovaného semifinále šest včetně Michaely a do finále potom tři. Nejlepšího ale mezi nimi nakonec porota nevybrala a první cena v oboru fagot nebyla udělena. O druhou se podělili Ital Andrea Cellacchi a Němec Mathis Kaspar Stier, který zároveň získal cenu publika. Třetí cenu získal jeho krajan Theo Plath. Cenu za zmíněnou skladbu Milici Djordjević objednanou soutěží si odváží Ital Andrea Cellacchi.

O výsledcích rozhodovala porota složená ze sólofagotistů předních světových orchestrů, zasedli v ní Rachel Gough, Daniel Matsukawa, Frank Morelli, David Petersen, Marc TrénelAndrea Zucco a předsedou jim byl Milan Turkovic.

Michaela Špačková byla úspěšná už na několika soutěžích, například ve Wroclawi vyhrála soutěž Carl Marii von Webera a v roce 2014 získala čestné uznání jako finalistka soutěže Pražského jara. Upozornila na sebe už na Pražské konzervatoři. Nedávno dokončila studium na Hochschule für Musik „Hanns Eisler“ v Berlíně u prof. Volkera Tessmanna a v současné době studuje na Pařížské konzervatoři ve třídě Laurenta Lefèvra. Zároveň byla členkou Orchestrální akademie České filharmonie, také PKF – Prague Philharmonia a mládežnického orchestru EUYO – European Union Youth Orchestra. Zúčastnila se mistrovských kurzů s Dagem Jensenem, Klausem Thunemannem, Sergiem Azzolinim, Matthiasem Ráczem, Václavem Vonáškem ad. Vystupuje jako sólistka, komorní i orchestrální hráčka s rozmanitými orchestry po celé Evropě a zúčastnila se mnoha mezinárodních hudebních festivalů. Spolupracuje s klavíristou Lukášem Klánským, působí v Duu Esperanza a kvartetu Fagotika a jak s oblibou říká, jejím cílem je dokázat, že fagot není jen starý bručoun, ale krásný melodický nástroj.

ARD v Mnichově byla založena v roce 1952 a už léta patří k jedné z nejprestižnějších interpretačních soutěží světa. Letos začala 2. září, potrvá ještě do tohoto pátku 20 září a koná se v oborech violoncello, fagot, klarinet a bicí nástroje. Z českých fagotistů na ní uspěli například Václav Vonášek, který získal třetí cenu v roce 2008, nebo sólofagotista České filharmonie Ondřej Roskovec, ten ovšem ne sám, ale se souborem Afflatus Quintet, který prestižní ARD dokonce v roce 1997 vyhrál. V oborech bicí nástroje a violoncello jsme letos českého účastníka neměli.

Foto: Michaela Špačková, ARD München, Duo Esperanza, Radovan Šubín

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky