KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Právě probíhá 28. ročník festivalu Mladá Praha english

Letošní 28. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Mladá Praha se koná od 1. do 29. září. V prostorách Smetanovy síně Obecního domu, Dvořákovy síně v Rudolfinu a dalších reprezentativních koncertních síních, jako jsou např. velvyslanectví Polské republiky nebo Valdštejnský palác, ale i mimo Prahu, během září účinkují mladí umělci z osmi zemí. Mezi Čechy je např. i klavírista Jan Čmejla, který zahraje zítra spolu s Danielem Wiesnerem a japonským saxofonistou Kojim Yamamotem.

„Mladí interpreti, kteří letos na festivalu vystoupí, jsou na cestě k profesionální kariéře a tím, že stráví čas v nádherné zemi, jako je Česká republika, získají důležitou životní zkušenost, kterou si ponesou jako vzácný poklad. Až se z nich stanou plně profesionální umělci, vzpomenou si na nezastupitelnost tohoto okamžiku,“ uvádí prezidentka Japonského výboru a klavíristka Shuku Iwasaki. V pondělí v pražském Kolowratském paláci od 19:00 hodin vystoupí klavíristé Jan Čmejla, Daniel Wiesner a japonský saxofonista Koji Yamamoto, který se představí v sólovém partu Suity pro saxofon a klavír slavného tureckého klavíristy a skladatele Fazila Saye. Dále na koncertě zazní hudba japonského skladatele a saxofonisty Ryo Noda, Francouze Reného Corniota, Roberta SchumannaSergeje Rachmaninova.

Festival se však nekoná pouze v pražských sálech, příkladem je středeční koncert, který se bude konat v Zahradním domě v Teplicích. Od 19:00 hodin tam vystoupí zpěvačky Dominika Škrabalová a Slovenka Patrícia Smoľáková, klavíristé Lukáš Michl a opět Daniel Wiesner a také tam zahraje znovu Koji Yamamoto. Další koncert tohoto týdne se uskuteční ve čtvrtek v pražském Atriu na Žižkově. Tam například vystoupí maďarští talenti, a sice klarinetistka Erika Varga a klavírista Tamás Bácsi. Dalším mimopražským koncertem bude vystoupení mladých umělců v evangelickém kostele sv. Jana v Bad Schandau v Saském Švýcarsku. Tam vystoupí mj. například česká violoncellistka Dora Hájková nebo klavírista Matouš Zukal. Mladí umělci takké vystoupí ještě v Litvínově (24. září) a v Srbské Kamenici (28. září).

Zajímavý zážitek slibuje jazzové odpoledne, které se odehraje ve čtvrtek 26. září od 16:00 hodin v pražském Aria Hotelu. Vystoupí tam polské Kajetan Borowski Trio ve složení Kajetan Borowski – klavír, Mateusz Szewczyk – kontrabas a Grzegorz Maslowski – bicí. Závěrečný koncert se uskuteční 29. září od 19:00 hodin v Rudolfinu. Severočeskou filharmonii Teplice bude řídit Tomáš Stanček a sólisty budou Yasuko Furumi – klavír, violoncellista Friedrich Thiele z Německa a úspěšný český hobojista Martin Daněk, o kterém jsme psali zde. Ten se předvede v Koncertu pro hoboj a smyčcový orchestr Ralpha Vaughana Williamse. Dále zazní hudba Antonína Dvořáka, Petra Iljiče Čajkovského a Sergeje Rachmaninova.

Letošní festival Mladá Praha zahájil v Obecním domě japonský komorní orchestr Shinagawa Junior String Orchestra s dirigentem Reiji Indou a houslistou Janem Mráčkem, který se zhostil sólového partu v Koncertu pro housle a orchestr č. 3 G dur, KV 216 Wolfganga Amadea Mozarta. Z našich souborů, které na festivalu již vystoupili, je třeba zmínit ještě dechové trio Tria Ligna, které hraje ve složení Kateřina Trumpešová – hoboj, Adam Plšek – fagot a Aleš Tvrdík – klarinet. Dechové trio Tria Ligna vzniklo před pěti lety a jedná se o soubor složený ze studentů Hochschule für Musik Nürnberg a Pražské konzervatoře. Za dobu své existence společně koncertovali na mnoha místech České republiky, mj. v rámci cyklu Festivalových zahrad MHF Smetanova Litomyšl. Všichni členové jsou laureáty mnoha mezinárodních soutěží konaných jak v České republice, tak po celé Evropě. V tomto roce se všichni členové tria účastnili výběrových kurzů ve finském Uusikaupunki pod vedením předních světových pedagogů a vystoupili na tamním Crusellově hudebním festivalu.

Foto: archiv festivalu, archiv KlasikaPlus

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky