KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pražské klarinetové dny: virtuózní koncerty i „opera bez zpěvů“ english

První červencový týden nabídne už po osmé Pražské klarinetové dny – hudební festival s mezinárodní účastí, který zahrnuje mistrovské kurzy i koncerty pro veřejnost. Letos budou hned čtyři a návštěvníky zavedou do různých prostor na Malé Straně. Od 1. do 7. července postupně zahrají Graffovo kvarteto a klarinetisté Irvin Venyš a Vlastimil Mareš, Clarimonia Ensemble, legendární Five Star Clarinet Quartet a samozřejmě společně účastníci i lektoři kurzů. Programovým lákadlem je pražská premiéra projektu Čarostřelec – opera bez zpěvů, který představí nejznámější Weberovo dílo upravené pro ansámbl šesti druhů klarinetů a vypravěče. Odehraje se v malebné zahradě Werichovy vily vedle Čertovky.

„Publikum se může těšit na rozmanitou dramaturgii – od moderních skladeb, přes historickou hudbu, zahranou na unikátní dobové nástroje, až po mozartovskou klasiku,“ zve na Pražské klarinetové dny pořadatel Irvin Venyš. On sám je předním českým klarinetistou a také pedagogem Hudební fakulty AMU, která akci opět poskytla svoje zázemí. Kurzy letos povedou vyučující z HAMU a zahraniční osobnosti, i Ernesto Molinari z hudební univerzity ve švýcarském Bernu, Michel Lethiéc z pařížské konzervatoře a Masatoshi Tanaka z Gakugei univerzity v Tokiu.

Festival zahájí 1. července od 19.30 ve Werichově vile na Kampě smyčcové Graffovo kvarteto společně se sólisty Vlastimilem Marešem a Irvinem Venyšem. Zahrají dva virtuózní Kvintety pro klarinet a smyčce vrstevníků, kteří jsou často srovnávaní – Františka Vincence Kramáře a Wolfganga Amadea Mozarta.

3. července následuje zmíněná „opera bez zpěvů“ Čarostřelec v podání německého Clarimonia Ensebmble a jejich hostů. Moderní adaptace nejslavnější romantické opery C. M. von Webera zazní v úpravě pro ansámbl šesti klarinetů a vypravěče. Obsahuje nejznámější části zpěvohry z prostředí Jizerských hor ve spojení s krátkými, humornými texty. Pražská premiéra se uskuteční v zahradě Werichovy vily v 19.30.

Pro koncert The Best of účastníci i lektoři kurzů společně nastudují nejrůznější „klarinetové šlágry“. Program vzniká přímo na míru konkrétnímu ročníku Pražských klarinetových dnů a letos se odehraje 4. července v kostele sv. Vavřince v Hellichově ulici. Začátek je opět od 19.30.

V soboru 6. července se festival rozloučí závěrečným koncertem nazvaným Clarinet (S)Cooling Down, který představí klarinet tak, jak ho neznáme. V programu inspirovaném jazzem vystoupí legendární Five Star Clarinet Quartet, který zároveň pokřtí nové CD s názvem Defilé. Kromě hudby je na CD i poezie Jiřího Hlaváče v podání Jitky Molavcové. Druhou část koncertu obstará dvacetičlenný ansámbl pod vedením dirigenta Víta Spilky, který představí všechny nástroje klarinetové rodiny. Koncert začne v 19.30 v Meditační zahradě HAMU na Malostranském nám.

Foto: Pražské klarinetové dny

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky