KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

András Adorján a jeho masterclass english

„V případě barokní sólové sonáty byla hlavní věcí výstavba frází a práce s prvkem překvapení.“

„U moderní skladby kladl důraz na kontrolu dechu.“

„U Mozarta je důležité umět si zazpívat i rychlé virtuózní pasáže.“

V porotě mezinárodní soutěže Pražské jaro zasedá letos flétnová legenda András Adorján. V sobotu odpoledne měl světově uznávaný flétnista na AMU masterclass. Na workhopu mohli vystoupit studenti akademií i konzervatoří, kteří se dopředu přihlásili, zaslali životopisy a ohlásili skladbu, kterou chtějí předvést. Účinkující vybral Mario Mesány, lektor flétny na AMU.

András Adorján pochází z Budapešti, ale většinu života strávil v Kodani a Mnichově. Stal se laureátem mezinárodní flétnové soutěže v Montreux a získal Premier Grand Prix v mezinárodní soutěži Jean-Pierra Rampala, což ho v rámci generace definitivně zařadilo mezi absolutní flétnovou špičku. Koncertní dráhu začínal na pozici prvního flétnisty předních evropských orchestrů, sólově vystupoval za doprovodu řady světových těles. Od roku 1996 je profesorem na Hochschule für Musik und Theater v Mnichově a intenzivně se zabývá objevováním nové flétnové literatury.

Na workshopu na HAMU se před Adorjánem předvedli čtyři čeští studenti. Konkrétně se jednalo o Kláru Jasenčákovou, která studuje na HAMU v prvním ročníku bakalářského programu a která si vybrala Sonátu a moll pro sólovou flétnu Carla Philippa Emanuela Bacha. Dále pak vystoupil Tim Kadlec, který studuje na HAMU v druhém ročníku bakalářského programu a zvolil Sonátu pro flétnu a klavír op. 23 Lowella Liebermanna. Jako třetí se předvedla Eliška Hejhalová, která studuje na HAMU v prvním ročníku bakalářského programu a vybrala si Mozartův Flétnový koncert D dur a jako poslední vystoupila Barbora Kulichová, která studuje v šestém ročníku na Pražské konzervatoři a pro svůj výstup si připravila Mozartův Koncert G dur.

Workshop probíhal formou klasické hudební výuky, kdy student musí danou skladbu nejprve zahrát a následně se s pedagogem podrobně probírá skladba takt po taktu. V případě barokní sólové sonáty se pro Adorjána ukázala jako hlavní téma výstavba frází a práce s prvkem překvapení realizovaného pomocí drobných pauz mezi frázemi a pomocí dynamického rozlišení jednotlivých not uvnitř jedné fráze. Dále se zaměřil na hledání správného tempa pro každou větu sonáty, přičemž jeho hlavním sdělením bylo, že je důležité vnímat tempovou souvislost mezi jednotlivými větami.

V případě moderní skladby skladatele Liebermana zase kladl důraz na kontrolu dechu s cílem udýchat náročné dlouhé fráze a neztratit kvalitní tón. A když došlo na Mozarta, upozorňoval studenty na důležitost správného začínání trylků a také poukázal na to, jak je důležité umět si zazpívat a důkladně zaintonovat i rychlé virtuózní šestnáctinové pasáže.

V sále, kde se Masterclass konala, bylo přítomno mnoho návštěvníků z řad studentů a pedagogů flétny, kteří si nemohli nechat ujít demonstraci takto vysoce profesionálního přístupu k flétnové pedagogice.

foto: Petra Hajská

 

Jan Pudlák

Jan Pudlák

Hudebník a muzikolog

Jan Pudlák (1993) vystudoval hudební vědu na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy a jazzový klavír na Akademii múzických umění v Praze. Pochází z hudební rodiny a hudbě se věnuje od dětství. V rámci studia hudební vědy se zaměřil na český jazz a soudobou hudbu. Je také aktivním klavíristou na pražské jazzové scéně.



Příspěvky od Jan Pudlák



Více z této rubriky